Flexibel blijven als beginnende ondernemer

Er zijn veel mensen die ervan dromen om eigen baas te zijn. Dit is ook niet geheel onlogisch. Het hebben van een eigen bedrijfje lijkt een droom van vrijheid. Je hoeft niet elke dag naar hetzelfde kantoor en met dezelfde mensen te werken. Daarnaast is er natuurlijk ook de mogelijkheid om heel veel te verdienen. Waar je met de meeste banen een salarisplafond hebt kun je met een succesvol bedrijf heel veel geld binnen slepen. Maar tegelijkertijd is het wel zo dat er zeker in de eerste maanden of zelfs jaren na de start van je bedrijf veel onzekerheid is. Je zult zeer hard moeten werken om alles van de grond te krijgen en als je te veel kosten maakt kun je ook verlies leiden. Het is daarom verstandig om flexibel te blijven. In dit artikel bespreken we hoe je flexibel blijft wanneer je een bedrijf begint.

Minimaliseer je vaste lasten

We hebben allemaal zo onze persoonlijke vaste lasten zoals een huur of hypotheek. Een bedrijf heeft natuurlijk ook vaste lasten. Wat voor vaste lasten dit zijn verschild voor elk bedrijf en wordt natuurlijk beïnvloedt door de verschillende branches in het bedrijfsleven. Maar zeker in de eerste jaren is het een goed idee om deze vaste lasten te minimaliseren. In plaats van een dure auto aanschaffen bijvoorbeeld kun je beter een shortlease of mkb lease nemen zodat je er maandelijks weer vanaf kunt mocht je er geen geld meer voor hebben op een bepaald moment.

Investeer niet te veel

Wanneer je je eerste omzet verdiend met je bedrijf kan het aantrekkelijk zijn om meteen alles weer te investeren in nieuwe technologieën of om meer mensen aan te nemen. Maar dit is niet altijd een goed idee. Dit zorgt namelijk vaak voor nieuwe vaste lasten. Het is een beter idee om eerst wat kas op te bouwen zodat je mogelijke tegenklappers op kunt vangen.

Eerst je eigen financiën op orde

Wanneer je besluit om te gaan ondernemen is het ontzettend belangrijk dat je goed voorbereid bent en het financieel aankunt. Je wilt niet je onderneming beginnen met grote schulden. Als je nog een vaste baan hebt is het daarom een goed idee om eerst een significante hoeveelheid spaargeld op te bouwen voordat je aan je onderneming begint. Op deze manier kun je voorkomen dat je leningen moet afsluiten en daarover rente moet betalen. Ondernemen is een fantastisch avontuur maar je moet het wel op de juiste manier aanpakken want er hangen natuurlijk ook risico’s aan vast.