Een conflict op de werkvloer? Los het samen op

Het kan iedereen overkomen: een conflict op de werkvloer. Niet zo vreemd: je bent de hele dag samen met mensen die je niet zelf hebt uitgekozen, en met wie je in je privéleven misschien nooit vrijwillig in contact zou zijn gekomen. Hoe zorg je ervoor dat een conflict opgelost kan worden, en voor niemand de werksfeer bederft?

Je kunt ze niet zelf uitzoeken

Familieleden en collega’s hebben 1 belangrijk ding met elkaar gemeen: je kunt ze niet zelf uitzoeken. Je krijgt ze ‘toegewezen’ en je moet er maar het beste van maken. Waar dat met familieleden vaak prima gaat, jullie delen een geschiedenis en een deel van jullie DNA, is dat met collega’s niet altijd het geval.

De belangrijkste les om te onthouden is dat je elkaar ook niet per se aardig hoeft te vinden of vrienden hoeft te worden. Jullie zijn collega’s, dat betekent dat je samen werkt, maar aan het einde van de werkdag allebei weer naar de eigen omgeving gaat. Accepteer dat je met de ene collega een betere band hebt dan met de ander, en probeer dit ook niet ‘op te lossen’. Jullie hoeven niet met elkaar te trouwen, samenwerken is voldoende.

Accepteren dat je niet al je collega’s even leuk vindt, is vaak al een groot deel van de oplossing van het probleem. Toch kan het gebeuren dat de spanningen en irritaties zodanig oplopen dat er een conflict ontstaat. In dat geval is het goed om je emoties zoveel mogelijk uit te schakelen, en professioneel te blijven. Is het conflict ontstaan door zaken die ook daadwerkelijk met werk te maken hebben? Of gaat het hier om uitsluitend persoonlijke irritaties? Is dit laatste het geval, dan zit er niks anders op dan het los te laten en door te gaan. Is het conflict werk gerelateerd, dan kan het advies of de bemiddeling van een neutraal persoon vaak helpen om weer normaal samen te kunnen werken.

En als je nu de baas bent?

Ben je mede-eigenaar van een bedrijf, of heb je een hoge managementfunctie, en dreig je in een conflict te belanden? Dan is het oplossen vaak wat lastiger. De belangen kunnen groter zijn, en de conflicten gaan vaak over hele wezenlijke onderwerpen als de te volgen koers van het bedrijf.

In zo’n geval kan zakelijke mediation door een externe partij de beste manier zijn om snel weer verder samen te kunnen. Juist een externe kan de zaken van een afstandje bekijken, en snel tot de kern van het conflict komen en dit samen oplossen. Het is belangrijk om te kiezen voor een partij met veel ervaring op dit gebied, zoals fiscount.nl. Zo weet je zeker dat je een professional in huis haalt die de boel, met jullie samenwerking, snel weer op de rit heeft.