Een aantal houtsoorten op een rij

Iedere houtsoort heeft zo zijn eigen uitstraling en eigenschappen en dus ook eigen charme. Hout wordt vaak ingedeeld in duurzaamheidsklassen. Deze indeling is dus ook gebaseerd op de gemiddelde levensduur van het hout wanneer deze de grond aanraakt. Grond is nooit helemaal droog en vocht versnelt het rottingsproces bijna elke houtsoort. Zo kun je gerust steigerhout kopen of een ander soort hout met de juiste informatie.

 

Duurzaamheidsklasse van hout op een rij

De indeling van hout in duurzaamheidsklasse is zoals eerder al toegelicht gebaseerd op de gemiddelde levensduur van het hout bij grondcontact:

 

klasse 1: zeer duurzaam 25 jaar en langer

klasse 2: duurzaam 15 – 25 jaar

klasse 3: matig duurzaam 10 – 15 jaar

Klasse 4: weinig duurzaam 5 – 10 jaar

Klasse 5: niet duurzaam minder dan 5 jaar.

 

De meest gebruikte houtsoorten zijn hieronder op een rijtje gezet met een korte beschrijving van de eigenschappen. Zo krijg je een beter idee van welke houtsoort het beste bij jouw project past.

 

Douglas hout

De afgelopen jaren is het gebruik van douglas hout voor buiten toepassingen, zoals overkappingen, flink toegenomen. Door de van nature hoge duurzaamheid en sterkte is deze houtsoort zeer breed toepasbaar voor veel projecten zowel binnen als buiten. Douglas valt in duurzaamheidsklasse 3. In onbehandelde toestand gaat dit zeker zo'n 10 tot 15 jaar mee. 

 

Geïmpregneerd hout

Door naaldhout onder hoge druk te impregneren wordt dit hout geschikt voor gebruik bij vochtige omstandigheden. Vroeger werd dit impregneren gedaan met zogenaamde wolmanzouten, vandaar dat ook vaak gesproken wordt over het gewolmaniseerde hout. Het hout dat te verkrijgen is in Nederland wordt altijd geïmpregneerd volgens de Nederlandse normen. Gezien de geringere duurzaamheid van geïmpregneerd hout ten opzichte van andere houtsoorten, is het niet voor iedere toepassing een geschikte optie. Als je geïmpregneerd hout met bodemcontact wilt toepassen, adviseren de meeste een extra beschermlaag aan te brengen op de grens van lucht en de grond. Een andere mogelijkheid is de toepassing van metalen paalhouders of beton, zodat het directe grondcontact vermeden wordt. 

Steigerhout

Steigerhout is geen houtsoort op zich maar meer grof vuren hout. Steigerhout wordt gezaagd in planken van 19,5 tot 20 cm heel soms iets breeder. Daardoor is dit hout geschikt voor steigers die in de bouw gebruikt worden. Vandaar de naam steigerhout. Steigerhout heeft een lange vezel en is hierdoor zeer taai. Tegenwoordig wordt (geïmpregneerd) steigerhout veel gebruikt voor het maken van meubels voor binnen en buiten.