De wereld van de verreiker

 

Wie werkzaam is in de industriële, bouwkundige of agrarische industrie weet wel wat een verreiker is. Het is een voertuig dat vergelijkbaar is met een vorkheftruck. Ideaal om zware lasten mee te tillen en vervoeren op moeilijk bereikbare plekken. Alleen, de meeste vorkheftrucks zijn niet geschikt op ruwe terreinen en een verreiker wel, dankzij de vierwielaandrijving. Dat maakt het voertuig perfect voor gebruik op bijvoorbeeld zandwegen of op het platteland, maar net zo goed in een stal of bedrijfshal. Vandaar dat vorkheftrucks men name ingezet worden voor het verplaatsen van pallets in magazijnen en de verreiker voor grotere, moeilijkere en zwaardere doeleinden gebruikt wordt. Zoals bijvoorbeeld infrastructuurbouw. Daarnaast is het mogelijk verschillende hulpstukken te gebruiken, zoals een vorkenbord voor het verplaatsen van lasten, maar ook kan er met een hijslier of grondverzetbak gewerkt worden. Een verreiker is dus een multifunctioneel voertuig dat ingezet kan worden als autokraan, tractor, hoogwerker, graafmachine of heftruck.

Groot bereik met telescooparm

Ook een verschil met de vorkheftruck is dat de verreiker een telescooparm heeft waar een lepel of bak aan bevestigd zit. Deze arm kan vast zitten aan het voertuig en wordt in dat geval een starre verreiker genoemd. De tweede soort van dit voertuig heeft een telescooparm die vastzit aan een roterende bovenwagen, waardoor het voertuig kan draaien met de arm, terwijl deze stilstaat. Door de telescooparm heeft dit voertuig dus per definitie een veel hoger bereik dan een vorkheftruck. Het bereik verschilt per verreiker, maar om een beeld te geven: er zijn er genoeg die twintig meter halen. Vandaar de naam: een voertuig dat ver kan reiken!

Meer eigenschappen

Wil je een verreiker kopen, dan heb je de keuze uit nieuwe en gebruikte exemplaren. De bekendste merken die dit voertuig fabriceren, zijn Manitou, JCB en Merlo. Er is genoeg uitstekend aanbod, dus is het van belang dat de koper duidelijk vaststelt voor zichzelf aan welke eisen zijn of haar voertuig moet voldoen en dat hij of zij zich goed oriënteert op de beschikbare exemplaren. Op de tweedehands markt worden de voertuigen uit verschillende Europese landen aangeboden, waarvan de meeste in Duitsland. Maar ook in eigen land worden er vele goede verreikers aangeboden. Op platformen op internet waar tweedehands exemplaren te vinden zijn, kan daarnaast geselecteerd worden op prijs, bouwjaar, tellerstand, bedrijfsuren, laadvermogen, ledig gewicht en het totaalgewicht, ofwel het maximum toegestane voertuiggewicht (incl. lading). Afhankelijk van welke klussen het voertuig moet gaan uitvoeren, is het ook zinnig te kijken naar eigenschappen als de maximale hefhoogte, maximale hefcapaciteit en de cilinderinhoud. Maar ook de maximale reikwijdte en de afmetingen van de laadruimte kunnen van belang zijn.