B2B e-commerce: alles wat je als beginner moet weten

Nieuwe kleding shoppen via het internet of een nieuwe wasmachine uitzoeken via een hippe webshop is inmiddels heel normaal geworden. Het is zelfs niet meer weg te denken uit het leven van de consument. Maar ook in zakelijke omgevingen wordt het bestellen via webshops steeds normaler. B2B e-commerce groeit. Wat is het en waarom zou je als B2B bedrijf beginnen aan B2B e-commerce?

Online winkelen als zakelijke inkoper

E-commerce staat voor het kopen en verkopen via het internet. Letterlijk betekent het elektronische commercie. Dit gebeurt vaak via een webshop (of webwinkel in het Nederlands). B2B staat voor business to business; het verkopen van bedrijf aan bedrijf. Als we het over B2B e-commerce hebben, gaat het dus over het verkopen via een webshop aan zakelijke klanten. Welke bedrijven zijn dat dan? Bijvoorbeeld groothandels, fabrikanten en distributeurs en andere bedrijven die zich specifiek op de zakelijke markt richten.

Waarom beginnen aan B2B e-commerce?

B2B e-commerce groeit en zal de komende jaren ook flink blijven groeien. Wil je je concurrent voor blijven en je klant goed bedienen, dan kun je er eigenlijk niet onderuit. Zakelijke inkopers willen hun bestellingen online doen en willen daarbij een online ervaring die ze ook hebben als ze als particulier hebben. De B2B inkoper wil snel en gemakkelijk kunnen bestellen en een B2B webshop maakt dit mogelijk. Daarnaast kun je je eigenlijk interne organisatie optimaliseren door het gebruik van een B2B webshop. Je kunt hiermee een hoop automatiseren, waardoor er meer tijd overblijft voor belangrijke zaken.

Een B2B e-commerce platform

Verkopen aan gewone consumenten via een webshop is niet hetzelfde als verkopen aan zakelijke klanten via een B2B webshop. Daar moet je rekening mee houden als je gaat beginnen aan B2B e-commerce. Er zijn e-commerce platformen, zoals OroCommerce, waarop je je B2B webshop kunt laten bouwen die speciaal zijn ingericht voor zakelijke verkopen. Deze hebben dan functionaliteiten die je als zakelijke webwinkel nodig hebt.