Is boekhouden met Excel wel mogelijk?

Wanneer het aankomt op het doen van de administratie voor het bedrijf, dan zijn er een heel aantal keuzes die gemaakt kunnen worden. Er kan gewerkt worden met een bepaald programma, er kan iemand ingehuurd worden die de boekhouding voor u uit handen neemt, maar u kunt ook zelf aan het werk gaan met Excel. Wij hebben een tijdje geleden besloten om de boekhouding weer in eigen handen te nemen, omdat we merkten dat teveel van het overzicht verloren ging door het uitbesteden van deze werkzaamheden. Om het onszelf makkelijk te maken, maakten we een paar formules die we in Excel hebben geplaatst, zodat we niet alles zelf elke keer met de hand door moesten rekenen. Hoe meer er met de hand of rekenmachine berekend wordt, hoe groter de kans is op fouten immers, en precies deze fouten wilden we zien te voorkomen

Werkt het?

Wij moeten zelf toegeven dat we nog nooit zo makkelijk gewerkt hebben, maar ook dat het overzicht nog nooit zo groot was. Zeker, er is een bepaalde tijd nodig om het programma te leren kennen, maar voor ons duurde dat minder dan een ochtend en daarna konden we direct aan de slag. Nu vullen we alleen nog de uitgaven en inkomsten in, het programma rekent precies voor ons uit wat de winst is, waar de winst gemaakt wordt en hoe dit zich precies verhoudt met de vorige weken en maanden. Elke maand draaien we een mooie grafiek uit en hieraan stellen we tegenwoordig onze targets. Het instellen van alle parameters duurde overigens minder dan een uur, alle formules zijn immers gemakkelijk te vinden en daarmee is het werkelijk een peulenschil om aan de slag te gaan met boekhouden met Excel.

Tip: https://zelfboekhouden.org/kennisbank-boekhouden/boekhoudprogramma/populair-boekhoudprogramma-kopen/

Hoe gebruik je een overzicht van eenvoudige boekhoudprogramma’s?

Het einde van het jaar is het moment waarop de meeste kleinere ondernemers op zoek gaan naar een boekhoudprogramma. Natuurlijk werkt Excel voor het grootste gedeelte prima, maar wanneer er een balansrapport en een resultatenrapport opgesteld moeten worden, dan blijkt Excel ineens wat vervelender, want op dat moment zijn er meer dan een paar codes nodig om het programma door te laten rekenen. In plaats van hier uren op te gaan studeren en vervolgens te moeten gokken dat de uitkomsten aan het einde van de pagina kloppen, kan het verstandig zijn om op zoek te gaan naar een overzicht van eenvoudige boekhoudprogramma’s. Maar op dat moment moet u als ondernemer wel weten wat u precies gaat vergelijken, want een keuze maken op basis van de prijs, dat heeft nog nooit vruchten afgeworpen.

Uitgelicht: https://zelfboekhouden.org/kennisbank-boekhouden/facturen/online-factureren/

Waarop zoekt u het beste een boekhoudprogramma uit?

Het vergelijken van boekhoudprogramma’s is niet noodzakelijk heel veel moeilijker dan het vergelijken van de andere producten of verzekeringen die u in uw onderneming heeft. Natuurlijk speelt de prijs een rol op de achtergrond, maar als ondernemer wilt u vooral een goede verhouding tussen prijs en kwaliteit; u wilt waar voor uw geld. Daarom is het verstandig om de programma’s te vergelijken op de kern: Wat wilt u met uw boekhouding doen en welk programma maakt dat het meest makkelijk voor u, zodat u zo weinig mogelijk tijd verliest aan het noodzakelijk kwaad? Wanneer u een antwoord op die vraag kunt vinden, dan weet u welke van de programma’s het beste bij u past. Kies vooral niet het meest uitgebreide programma, want de gemiddelde onderneming heeft niets aan 9999 groepen met een top van honderdduizenden verificaties. U gebruikt het toch niet.