Kun je eigenlijk werken zonder diploma?

Iedereen is anders, op het gebied van afkomst, cultuur, maar ook op het gebied van educatie en het hebben van een baan. Niet iedereen is even leergierig en ook niet iedereen kan beschikken over een zelfde baan, met hetzelfde salaris en de nog vele andere eisen van een ideale  baan. Wel is het goed en belangrijk om te beschikken over een baan, want dit heeft vele voordelen op jou! Zo heb je altijd iets om naar uit te kijken wanneer je aan het werkt bent. Wellicht dat je niet altijd zin hebt op aan het werk te gaan, maar dat is een ander verhaal. Zo zijn werklozen vaak eenzaam en komen sommigen zelfs bijna niet in contact met de buitenwereld. Dus zorg eerst voor een baan, zodat je hierbij je droombaan kunt zoeken!

Werken zonder een diploma

Wanneer je op zoek bent naar een nieuwe baan, wilt overstappen van baan of voor een andere manier wilt solliciteren, blijkt dit lastig. Zo zijn er vele vacatures waarbij je aan bepaald eisen moet voldoen. Wellicht dat je vacatures voorbij ziet komen die minimaal HBO- of WO-afgestudeerde studenten / werknemers zoeken. 

Niet alle vacatures vragen deze eisen, want ook jij kunt gewoon aan het werk! Zo zijn er ook diverse vacatures te vinden waar je kunt werken zonder diploma. Bij deze bedrijven gaat het vooral om wat jij belangrijk vindt en wat jouw sterke en zwakke punten zijn. Je dient jezelf te bewijzen met wat je kan, zodat je jezelf niet hoeft te verdedigen op wat je niet kan. Het maakt dus helemaal niet uit als je wilt werken zonder diploma. Er zijn namelijk talloze bedrijven die vertrouwen in je hebben, zodat jij iedere dag met plezier naar het werk gaat!

Solliciteren bij verschillende bedrijven

Niet voor iedereen is het versturen van sollicitaties zo gemakkelijk. Naast het versturen van de sollicitatie, is er natuurlijk ook nog een kans op het sollicitatiegesprek. Wanneer je op gesprek mag komen bij een bedrijf, is dit vaak erg spannend. Je weet niet wat je kunt verwachten en je denkt zelf misschien dat je geen kans maakt omdat je geen diploma hebt. Ook bij deze bedrijven kun je werken zonder diploma, want zij hebben jou uitgenodigd. Als het goed is hebben ze jouw CV helemaal doorgenomen en zijn ze geïnteresseerd, in jou!

Een detacherings- of uitzendbureau

Er zijn ook sollicitaties die minder goed zullen aflopen. Bedrijven willen graag een werknemer die iets op papier hebt staan, wat voor iemand zonder diploma lastig is. Om snel en verzekerd aan een nieuwe baan te komen, of te beginnen met werken, zijn er vele kansen. Denk bijvoorbeeld eens aan een detacherings- of uitzendbureau. De medewerkers van dit bureau zoeken contact met verschillende bedrijven en bieden jou als het ware ‘aan’ bij bedrijven die een nieuwe medewerker zoeken. Je werkt voor het detacherings- of uitzendbureau, die jij dus ‘uitzend’ aan een bedrijf. 

Nu kan het zo zijn dat het bedrijf zo geïnteresseerd in jou is, dat je mag blijven werken. Je krijgt vele kansen in het bedrijf waardoor je nieuwe dingen leert. Via deze weg leer je dus alle vaardigheden die je nodig hebt in het beroep, zonder dat je hiervoor een diploma behaald hebt. Je bouwt hiermee werkervaring op, wat tegenwoordig nog veel belangrijker is!