Groeikapitaal opwekken als bedrijf

Heb jij een bedrijf en wil je graag blijven groeien? Dan heb je groeikapitaal nodig. Als startup is het vaak lastig om een groeikapitaal op te wekken. Regelmatig sta je dan voor een hele uitdaging. Banken zijn niet gul met het geven van leningen en goede investeerders zijn soms lastig te vinden. Wat kan je dan wel doen al startup of als ondernemer met een redelijk jong bedrijf? Hoe kan je dan nog steeds kapitaal opwekken als bedrijf om te groeien? Ben je benieuwd naar ons antwoord op deze vragen? Lees dan gerust verder en ontdek wat jouw bedrijf kan doen.

Groeikapitaal met MKB-onderneming

Het is een feit: tegenwoordig is het lastig om investeerders of leningen te krijgen. Banken durven geen risico te nemen en investeerders twijfelen. Vooral voor MKB-ondernemingen blijkt het erg lastig om groeikapitaal te genereren. Om die reden heeft er een verandering plaatsgevonden de afgelopen jaren. Er ontstaat steeds meer alternatieve vormen van financiering voor allerlei MKB-ondernemingen. Je zou zelfs kunnen stellen dat de populariteit van deze alternatieve financiering explosief gegroeid is de laatste tijd. Maar wat houdt dat in?

Alternatieve vormen van groeikapitaal

Als banken alleen maar ‘nee’ verkopen en investeerders niet staan te springen om te beleggen in MKB-ondernemingen, wat moet je dan? Hoe kan je als startup dan nog steeds kapitaal vergaren om te groeien? Het antwoord is te vinden in de nieuwe, alternatieve vormen van financiering die zijn ontstaan. Groeikapitaal kent namelijk verschillende soorten en maten. Uit de bijzonder lange lijst zijn er drie vormen groeikapitaal die naar onze mening het relevantste zijn voor ondernemers. De interessantste vormen zijn crowdfunding, informal investors en participatiemaatschappijen.

Crowdfunding als groeikapitaal

Wellicht ben je al bekend met het fenomeen crowdfunding. Dit is een eenvoudig manier om groeikapitaal te genereren zonder dat jouw vrijheid en zelfstandigheid als ondernemer wordt aangetast. Daarnaast is de simpliciteit van deze manier van financiering erg aantrekkelijk voor veel MKB-ondernemingen. Er gaat geen complexe logica aan te pas. Het is simpelweg het publiek dat donaties geeft om jouw bedrijf te steunen. Helaas zal je met crowdfunding geen grote bedragen ontvangen voor je groeikapitaal. Meestal gaat het om kleine bedragen.

Groeikapitaal dankzij informal investors

De tweede mogelijkheid is om in zee te gaan met informal investors. Dit is een Engelse term voor ondernemende particulieren die investeren in een bedrijf. Het zijn dus met andere woorden investeerders die zelf ook ondernemer zijn. Informal investors maken namelijk gebruik van hun eigen geld om in jouw bedrijf te investeren. Een groot voordeel aan deze vorm van groeikapitaal genereren, is dat deze investeerders veel kennis en ervaring beschikken. Zij kunnen jou als het ware verder op weg helpen dankzij financiering én advies.

Samenwerken met participatiemaatschappijen

Tot slot bespreken wij de participatiemaatschappijen waarmee je als ondernemer een samenwerkingsverband aan kan gaan. Participatiemaatschappijen zijn organisaties die altijd op zoek zijn naar nieuwe, interessante en relevante investeringsmogelijkheden. Zij regelen dus met andere woorden het groeikapitaal voor jou. In ruil daarvoor vragen zij aandelen van jouw onderneming. Afhankelijk van jouw bedrijf en jouw mentaliteit als ondernemer kan je een samenwerking met zo’n organisatie aangaan.